Co wyróżnia dobry destylator?
Wiadomo, że do produkcji mocnego alkoholu potrzebny będzie dobry destylator. Dobry czyli jaki? Na rynku jest sporo różnych wersji aparatury do destylacji, i nie jest łatwo spośród tych wszystkich opcji wybrać najlepszy model dla siebie. Jakie cechy powinno się brać pod uwagę?
Spis Treści
Który typ destylatora?
Sprzęt może być najwyższej jakości, ale co z tego, jeśli się nie nadaje do produkcji określonego rodzaju alkoholu. Pot-still, który świetnie się sprawdza przy smakówkach, raczej nie przyda się osobie chcącej zrobić czysty, maksymalnie mocny spirytus, ponieważ jego konstrukcja służy przede wszystkim destylacji prostej (jednokrotnej). Podobnie jest z kolumnami rektyfikacyjnymi, jak np. model dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-54 – zostały one zaprojektowane do produkcji spirytusu 96 proc., dlatego średnio się przydadzą producentom skoncentrowanym na alkoholach smakowych.
Są jednak modele bardziej uniwersalne, wyposażone w dwa systemy odbioru. Oznacza to, że kolumnę rektyfikacyjną można przestawić w tryb pracy pot-stilla i na odwrót, choć trzeba pamiętać, że z dodatkowej opcji powinno się korzystać tylko sporadycznie – kolumna rektyfikacyjna służy przede wszystkim do spirytusu i przy masowej produkcji smakówek nie zastąpi dobrej klasy pot-stilla. Więcej o właściwościach takiej aparatury: dobrydestylator.pl.
Materiał ma znaczenie
Dla wielu nabywców cena sprzętu jest kluczowa, niemniej warto rozważyć zakup destylatora z droższej miedzi, a nie stali nierdzewnej. Co przemawia za miedzią? Na pewno szlachetniejszy i pełniejszy smak gotowych alkoholi, dlatego renomowane destylarnie pracują tylko na aparaturze miedzianej. Po drugie, miedź jest „zdrowsza” od nierdzewki – usuwa szkodliwe związki chemiczne z destylatu, nie koroduje, tworzy środowisko wolne od bakterii. Za miedzią przemawia także tańsza produkcja – to pierwiastek, który lepiej od stali przewodzi ciepło, dzięki czemu chłodzenie okazuje się wydajniejsze i podczas destylacji zużywa się mniejsze ilości wody.
Czy destylator musi być duży?
Wysokość rury zależy od rodzaju produkowanego alkoholu. W pot-stillach rury są stosunkowo niskie, z kolei kolumny rektyfikacyjne, jak dobrydestylator.pl/kolumna-klasyczna-fi-54, muszą mieć przynajmniej 100 cm wysokości – ich celem jest dokładne oczyszczenie destylatu, dlatego im wyższa rura, tym lepszych efektów można się spodziewać.
Za najlepsze wypełnienie kolumny uchodzą sprężynki pryzmatyczne ze stali nierdzewnej (sprężynek pryzmatycznych miedzianych używa się tylko wyjątkowo, ale w zasadzie wyłącznie w destylatorach ze stali nierdzewnej). Warto jeszcze sprawdzić, jakie akcesoria może mieć destylator – dodatki takie jak reflux czy aromatyzator zwiększają funkcjonalność sprzętu.